16 juli 2015
Vietnam
a
A
Reisweek 1 - de update
Hallo allemaal! (Lokale tijd 22:54)
Een korte recap van mijn reisavonturen! Na een moeilijk afscheid in Ho Chi Minh zijn Bibi en ik Vietnam ingetrokken! Na een week zijn we veel nieuwe avonturen, moeilijkheden en mooie ervaringen rijker geworden. Een korte recap (de lange versie bespaar ik jullie) (of dat probeer ik tenminste):
1. Dalat (2 nachten) - Dalat is een kruising tussen Oostenrijk en Frankrijk. Je hebt een krappe twintig graden met regen, bergen en een imitatieeiffeltoren (ja serieus, de fransen missen de eiffeltoren dus bpuwen ze het na). Het geweldige aan Dalat is de bergachtige omgeving, het maakt het geschikt voor canyoning. Na enige twijfels kozen we voor het avontuur en ik heb het geweten. Bont en blauw waren we maar wat was het geweldig! Na enige instructies zijn we in superfocus van twee watervallen wezen abseilen. We zaten goed vast en moesten rustig afzakken op onze sokken. De eerste klim was heel nice met 25 meter maar de tweede was wel heftig (de washing machine) omdat je als het ware in de waterval afzakt. Het allerengste was het cliff springen, maar gelukkig alles goed. Een flinke adrenaline rush! Hierbovenop kwam de acceptatie voor mijn master, ook fijn dat dat goed zit en ik weet wat ik ga doen in september!
2. Mui Ne (3 nachten) - na de kou in Dalat vertrokken we snel naar Mui Ne, in vergelijking een soort backpackers paradijs. Een heerlijke temperatuur, zon, zee, zwembad en strand (verder zijn er eigenlijk alleen zandduinen en de fairy stream die het waard zijn om te zien, samen met op een quad rijden, supergaaf). Ik ben wel behoorlijk ziek geweest daar, maar gelukkig konden we in onze reisplanning genoeg rust pakken. Ik adviseer iedereen om niet na het uitgaan te gaan zwemmen hoe nuchter je ook bent, de bewaking is erg streng en intimiderend :P.
4. Traumatische bustocht (1 nacht tg)
Ons plan was van Mui Ne langs de kust via Na Thrang naar Hoi An te reizen met de nacht bus. Wrong choice! Vanwege veel pech onderweg haalden we onze overstap nog maar net waardoor we een plek achterin de bus kregen. Hierbij lagen vijf mensen naast elkaar geplakt met twee ruimten boven elkaar, kortom, het was een soor claustrofobische plakboel haha (het klinkt nu best grappig). Hierbij was er ook boven en onder nog maar een plek dus we waren beiden geforceerd apart naast vier grote gasten te gaan liggen voor maar liefst twaalf uur.
5. Hoi An (4 nachten)
We kwamen gelukkig aan in het paradijs. Hoi an! De stad van de lantaarns, lieve winkeltjes, mooie stranden en fietsen. We kunnen hier naar hartelust onze onderhandelingsskills oefenen. Bibi pakt iets dat we willen kopen en vraagt hoe duur het is, vervolgens kijkt ze vragend naar mij. Ik zeg in het NL dat ik het duur vind en kijk bezorgelijk. Ze legt het terug we lopen samen weg en dan komen ze achter je aan (begin altijd met 1/3 van de originele prijs!). Mocht dit niet helemaal interger lijken omdat alles toch al relatief goedkoop is. Vietnamezen kunnen echt overal geld voor vragen, zelfs voor het parkeren van je fiets.
Het eten in Hoi An is delicious, de tips: white rose, wonton soup, fried wonton, bahn bao, cao lau (cafe 43 is een tip). Ik droom soms nog wel over boterhammen somehow, maar ik weet nu al dat ik de Vietnamese Pho ook ga missen in NL!
Zaterdag vertrekken we per motorbike naar Hue, de kijzerlijke hoofdstad van Vietnam. Na ik denk twee nachten in Hue vertrekken per lokale bus naar een plaats vlakbij de fameuze grotten, waarnaar we doorgaan naar Hanoi, Sapa en Ha Long Bay.
Vandaag had ik mijn eerste heimwee momentjes, we zijn nu geografisch gezien al halverwege Vietnam en Bibi vertrekt over twee weken naar Nl. Ik ben aan het nadenken wat ik met mijn laatste weken in augustus ga doen. Vanwege visa en vliegticket zijn mijn mogelijkheden buiten Vietnam beperkt, maar ik ga even kijken waar de flexibiliteit zit.
Vooralsnog de update, ik hoop dat het mooi weer in NL aanhoudt en dat jullie het hoofd koel houden.
Liefs